Katja Lytting

Mezzosopranen Katja Lytting inledde sina sångstudier i Sverige, men fortsatte i Italien och tog sin examen i konservatoriet i Bologna. Som förstapristagare i Luciano Pavarottis sångtävling sjöng hon Federica i Louisa Miller i Philadelphia tillsammans med Luciano Pavarotti.

Katja gjorde sin operadebut på La Scala i Milano, i titelrollen i Blimunda av Azio Corghi och har sedan dess haft en internationell karriär med engagemang på några av Europas absolut bästa operascener.

Lytting har bland annat sjungit; Principessa di Bouillon i Adriana Lecouvreur i Turin, Leonora i La Favorita i Bilbao, Maddalena i Rigoletto på La Scala, Florinda i Fierrabras av Schubert på Maggio Musicale i Florens, Preziosilla i Ödets Makt i Amsterdam, Köpenham och Tel Aviv, Fenena i Nabucco i Nice och Paris, Amneris i Aida på Kungliga Operan i Köpenhamn, Köln, Hong Kong and Seoul, Santuzza i Cavalleria Rusticana på Welsh National Opera samt i Macao, Brangäne i Tristan och Isolde påTeatro dell’Opera di Roma, Musetta i Leoncavallos La Bohème på Theater an der Wien, Maffio Orsini i Lucrezia Borgia i Marseille, Fricka i Valkyrian på Teatro della Maestranza i Sevilla, Göteborg och i Mexico City, Marina i Boris Godunov i Göteborg, Fricka i Rhenguldet i Rom och i Bari, Schumanns Genoveva i Teatro Massimo di Palermo, Neris i Medea på Festivalen i Taormina, Klytämnestra i Elektra i Palermo, Waltraute i Ragnarök i Mexico City och på Tokyo New National Theatre, Cuniza i Oberto Conte di San Bonifacio i Berlin, Herodias i Salome på Petruzzelli i Bari, Jane Seymour i Anna Bolena i Basel och Azucena i Trubaduren i Danmark.

Som konsertsångerska har Katja Lytting sjungit många konserter över hela Europa. Höjdpunkterna inkluderar Verdis Requiem i Paris, Rossinis Stabat Mater på turné med La Scala, Mahlers andra symfoni i Venedig och Mahlers tredje symfoni i Neapel.
 

 

Tidigare på Wermland Opera