Om opera

Opera- och orkesterchef Ole Wiggo Bangs egna ord om Opera

Opera är en form av musikteater som förknippas med den västerländska konstmusiken från barocken och framåt.
Varför gör man opera? Ingen har sagt det bättre än författaren Sven Delblanc:

"Vad skall jag säga om opera? – Att jag saknar ord, förstås. Vad skall den troende säga om Gud? Han står mållös, självfallet, han kan bara bekräfta sin övertygelse och tro, att Gud är den högste, över och bortom alla ord.
Skulle man behöva försvara och förklara Vår Herre? Skulle man behöva försvara och be om ursäkt för operan? Befängda tanke.
De som inget känner för Västerlandets högsta konstform är att beklaga. Men han eller hon skall inte begära av oss som älskar operan, att vi ber om ursäkt för vår kärlek. Operan är det märkligaste konstnärliga fenomen som det gamla Europa alstrat. Att den inte är realistisk är självklart, det finns ingen realism i konsten, inte ens med hjälp av kamera och bandspelare. Det enda vi har att räkna med är sanning eller förljugenhet, och operan är mäktig att uttrycka de högsta sanningarna om människan. Möjligen kan man säga att operan strävar mot ett mål, som knappast kan förverkligas till fullo. En perfekt operaföreställning skulle bli en upplevelse så stor att vi skulle sprängas av extasen, det skulle vara som att se Gud, ansikte mot ansikte.
"

De senaste årens produktioner har alla präglats av den närhet som vi eftersträvar; både rent fysiskt mellan artister och publik, men även en närhet till känslorna som kommer finnas kvar även efter själva upplevelsen. Jag tänker här på föreställningar som den kraftfulla Lady Macbeth från Mtsensk, kyrkorummets förstärkning av Parsifal, parallellskeendet i RIgoletto, Konwitschnys skarpa sceniska analyser i produktionerna av Cosi fan tutte och La Bohème. Vårt projekt med att ge den kompletta Nibelungens Ring gav genklang över hela världen. Även vår sceniska version av Johannespassionen och vår nutida version av Monteverdis L´Orfeo, har väckt stor uppmärksamhet. Säsongen 2014-15 presenterade vi Trilogin – en cykel av Barberaren i Sevilla, Figaros bröllop och Fidelio – som skulle belysa olika människors utveckling före, under och efter Franska Revolutionen. En kombination som aldrig har gjorts tidigare.
Huvudoperan 2015-16 är den sällan spelade Die Tote Stadt, Korngolds geniala ungdomsverk.

För barn och ungdom har under åren våra operaproduktioner växlat mellan interaktiva projekt med barnens egen medverkan i centrum, som Trollflöjten och rena operaföreställningar som Pinocchio och 3 små grisar.  Vi försöker dessutom alltid att erbjuda skolföreställningar på anpassade tider av alla våra ordinarie produktioner. Detta kräver dock ett förarbete då skolungdomarna blir introducerade för operan genom presentationer och förberedande klassdiskussioner.