Om musical

Opera- och orkesterchef Ole Wiggo Bangs egna ord om Musical:

 

Musikalen är en form av modern musikteater, med blandning av musik, teater och dans, som först utvecklades i USA.
Musikaltraditionen sträcker sig från Show Boat från 1928 och framåt – över 50-talets West Side Story, de engelska rockmusikalerna på 70- och 80-talen, såsom Rocky Horror Picture Show med flera, fram mot alla musikalversioner av filmer, som bland andra Disney-musikalerna Lejonkungen och Skönheten och Odjuret, fram till våra dagars Catalogue Musicals med en hitkavalkad från en viss artist eller era, som t.ex. Mamma Mia.

Wermland Opera har presenterat ett stort antal musikaler från nästan alla dessa perioder. Våra produktioner har ofta varit Sverige- eller Europapremiärer, vilket har varit en nödvändighet för att kunna visa bredden i musikalformen; vi har gett musikaler som blickar framåt, men som inte presenteras på de stora husen eller privatteatrarna. Här kan nämnas Sverigepremiärer på Sweeney Todd, Elisabeth, Wedding Singer, Spring Awakening, Sunset Boulevard, Evigt ung, Next to Normal och Shrek samt den allra första fria produktionen av till exempel Les Misérables. Evigt Ung kommer än en gång tillbaka och vår Sverigepremiär av Parade blev hyllad både som produktion och som direkt kommentar till vår samtid.
Säsongen 2015-16 bjuder på en Europapremiär med En Gentlemans handbok i kärlek & mord och en ny stor version av Les Misérables.

Vi har också tillsvidareanställda musikalartister, vilket är mycket ovanligt, och vi försöker att betrakta musikalformen som lika utvecklingsbar och aktuell som våra andra två former; opera och konsert.
Som en del av vår barn- och ungdomssatsning ges skolorna möjlighet att se alla våra produktioner, antingen som ren föreställning eller som en del av ett större projekt som Spring Awakening. Mini-musikaler ges också ute på turné både för barn och vuxna.