19 feb 2015 – 29 apr 2015

Parade

Året är 1913 då den trettonåriga flickan Mary Phagan blir brutalt våldtagen och mördad samtidigt som den årliga paraden tågar genom staden. Hon hittas i fabriken där hon jobbar och fabrikens föreståndare, nordstataren och juden  Leo Frank, utpekas snabbt som den skyldige och en häxjakt för att få honom fälld tar fart. Det få vet, eller inte vill se, är att han troligen är oskyldig. Efter en rättsvidrig rättegång låter inte domen vänta på sig; skyldig! Dödsdomen är ett faktum - döden genom hängning.

En av de få som tror på Leos oskuld är hans fru, Lucille Frank. Hon vägrar att acceptera sin mans öde och med stort civilkurage tar hon upp en gigantisk kamp mot politiker, journalister, rättsröta och den allmänna befolkningens uppfattning.

Parade handlar också om vårt behov av att snabbt hitta en syndabock, då vi gärna utpekar någon främmande utanför vår egen krets. Mordet på Mary Phagan och följderna därefter skakade den amerikanska södern i början av 1900-talet och än idag ger det upphov till kluvna känslor i sydstaterna.

 

Musikalen Parade får äntligen Sverigepremiär den 19 februari 2015! Vid premiären på Broadway 1998 vann musikalen Parade Tony Awards i kategorierna Best Score och Best Book samt även Drama Desk Award i kategorierna Outstanding Musical, Outstanding Book of a Musical, Outstanding Orchastration samt Outstanding Music.

Genre
Musical
Spelperiod
19 Feb - 29 Apr
Scen
Lilla scenen
Längd
3 h
Paus
20 min
Pris
330 kr student/ungdom 165 kr

Manus av Alfred Uhry 
Musik och sångtexter av Jason Robert Brown.

Rikard Björk
Rikard Björk
Den unge soldaten
Läs mer

Rikard Björk är skådespelare, musikalartist och översättare. Han är brett engagerad inom talteater, musikteater, röstskådespeleri och film.

Läs mer
Björn Eduard
Björn Eduard
Den gamle soldaten
Läs mer

Björn anställdes vid Wermland Opera 1983 efter avslutad utbildning på Operahögskolan i Göteborg.

Läs mer
Jenny Norén
Jenny Norén
Lucille Frank
Läs mer

Jenny är utbildad på Balettakademien, musikalartistlinjen i Göteborg. Hon har medverkat i olika musikaler och shower bl a Les Miserables, Chess och Annie i Norge och på Örebro Länsteater har hon medverkat i Ingvar! - En musikalisk möbelsaga, Amadeus, FAME-Visukalen och Vredens Druvor.

Läs mer
James Lund
James Lund
Leo Frank
Läs mer

James är utbildad vid Balettakademiens musikalartistutbildning i Göteborg.

Läs mer
Erik Gullbransson
Erik Gullbransson
John Slaton
Läs mer

Erik är en mångsidig artist, sångare, skådespelare, konferencier m.m. och en återkommande gäst hos teatrar, orkestrar och storband runt om i landet.

Läs mer
Ellen Mårtensson
Ellen Mårtensson
Mary Phagan
Läs mer

Ellen är nyexaminerad från Balettakademien i Göteborg. Som slutproduktion medverkade hon i Godspell i Hans Berndtssons regi.

Läs mer
Jan Kyhle
Jan Kyhle
Tom Watson
Läs mer

Jan har sedan debuten i Pelleas och Melisande på Kungliga Operan gästat alla landets operahus bland annat som Don Jose, Hoffman, Tom Rakewell, Parsifal och Siegmund. 2010 sjöng Jan Siegmund i Valkyrian i Wermland Operas uppsättning av Wagners Ringen.

Läs mer
Elenor Margarita Eriksson
Elenor Margarita Eriksson
Minnie McKnight
Läs mer

Elenor är utbildad på Lasse Kühlers dansskola samt Balettakademiens yrkeslinje för musikalartister i Göteborg.

Läs mer
John Alexander Eriksson
John Alexander Eriksson
Jim Conley
Läs mer

John Alexander är utbildad på Balettakademien i Göteborg. Han har medverkat i flera uppsättningar på Stadsteatern i Stockholm såsom West Side Story, Hair, Blodsbröder, Sweeney Todd och Ett Drömspel.

Läs mer
Cecilie Nerfont Thorgersen
Cecilie Nerfont Thorgersen
Mrs. Phagan
Läs mer

Cecilie Nerfont Thorgersen gjorde sin debut på Wermland Opera med rollen som Fantine i Les Misérables 1996.

 

Läs mer
Jonas Schlyter
Jonas Schlyter
Britt Craig
Läs mer

Jonas är utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg. 2008 gjorde han rollen som Armand i Röda Nejlikan på Östgötateatern samt lärjungen Filippos i Jesus Christ Superstar på Malmö Opera. På Malmö Opera har han dessutom medverkat i både Miss Saigon och Doktor Zjivago samt även gjort enmansföreställningen En Annan Musikalartist på Operaverkstan. Våren 2013 spelade han Tony i West Side Story på Stockholms Stadsteater.

Läs mer
Christer Nerfont
Christer Nerfont
Hugh Dorsey
Läs mer

Christer debuterade på Wermland Opera i Les Misérables 1996 som Feuilly och gjorde då även inhopp i huvudrollen som Jean Valjean. 1997 sjöng han rollen som Motel i Spelman på taket på Malmö Opera och samma år kom genombrottet som Robert i Kristina från Duvemåla, en roll han gjorde över 200 gånger. Därefter följde flera engagemang vid GöteborgsOperan bland annat huvudrollen Tony i West Side Story. I Malmö har han också sjungit i Les Misérables samt Kaspar Hauser, titelrollen i Jekyll och Hyde och den manliga huvudrollen Fredrik Egerman i Sommarnattens leende.

Läs mer
Mikaela Tidermark
Mikaela Tidermark
Iola Stover
Läs mer

Mikaela är utbildad på Högskolan för Scen och Musik.

Läs mer
Karin Mårtenson
Karin Mårtenson
Monteen
Läs mer

Karin är utbildad på Balettakademien och Högskolan för Scen och Musik.

Läs mer
Jenny Bergqvist
Jenny Bergqvist
Essie
Läs mer

Jenny är utbildad på Balettakedemiens yrkesutbildning för musikalartister. Hon har gjort roller som Luisa i The Fantasticks på Malmö Operaverkstad, Bombalurina i Cats och Älskarinnan i Evita på Kristianstads teater.

Läs mer
Markus Virta
Markus Virta
Regi och översättning
Läs mer

Markus är utbildad på Balettakademien i Göteborg.

Läs mer
Johan Siberg
Johan Siberg
Musikalisk instudering / kapellmästare
Läs mer

Johan är utbildad dirigent och jazzpianist vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

Läs mer
Lotta Nilsson
Lotta Nilsson
Scenografi
Läs mer

Lotta är scenograf och kostymör till yrket och har en Master of Fine Arts från Konstfack i Stockholm med inriktningen Tredimensionell gestaltning. 

Läs mer
Ellen Cairns
Ellen Cairns
Kostym
Läs mer

Ellen Cairns engagerades som kostymdesigner på Wermland Opera första gången 1985 för Nordenpremiären av Sweeney Todd och har sedan dess återvänt ett flertal gånger för att göra kostymdesign.

Läs mer
Lars Bethke
Lars Bethke
Koreografi
Läs mer

Lars är utbildad inom teater och dans i Stockholm, Wisconsin, New York och Los Angeles. Han har arbetat internationellt i såväl Europa som Kanada och USA, bland annat med Fame (regi och koreografi) och Cirkus Cirkörs Virus inne och Virus ute (idé och regi).

Läs mer
Vänsterpilikon