4 feb 2021 – 28 feb 2021

Pajazzo & Gianni Schicchi

Framflyttad till senare datum!

Pajazzo & Gianni Schicchi med planerad premiär den 4 februari 2021 flyttas fram, vi återkommer med nytt premiärdatum så snart vi vet. Orsaken är den ökade smittspridningen och den osäkra situationen vad gäller begränsningar i publikantal.

Inledningsvis ges den tragiska operan Pajazzo, av Ruggiero Leoncavallo, där svartsjuka och hat leder till ond bråd död. Därefter, i Giacomo Puccinis komiska opera Gianni Schicchi, följer vi de giriga släktingarnas kamp för att roffa åt sig arvet efter den ännu knappt döde familjefadern.

Musikalisk bearbetning och dirigent: Johannes Gustavsson

Information inför ditt biljettköp

Med anledning av rådande situation i samhället förlänger vi förfallodatumet på din biljettreservation. I nuläget uppmanar vi dig att endast boka din biljett. Vänligen kontrollera förfallodatumet på din bokning och betala inte biljetten förrän senare i höst. Förhoppningsvis har vi då en tydligare bild av aktuella förutsättningar, rekommendationer och eventuella restriktioner. Tack för din förståelse!  

Solister
Uppdateras kontinuerligt
Genre
Opera
Plats
Stora scenen
Pris
150 kr - 440 kr
Spellängd
Paus
20 min

Pajazzo

Handlingen bygger på samspelet mellan det verkliga tragiska dramat som utspelas bland skådespelarna och det skådespel som de framför.

En trupp skådespelare ska ge en föreställning. Den puckelryggige Tonio inleder genom att anförtro publiken sin filosofi: I teaterns sanning och de sanna känslorna upplöses motsatsen mellan det verkliga och skenbara, mellan livet och skådespelet och mellan människorna och maskerna.

Teaterdirektören Canio presenterar kvällsföreställningen, som är ett skådespel om kärlek
och svartsjuka.

Tonio uppvaktar Canios unga vackra hustru Nedda och folket runt omkring skämtar om det. Men Canio varnar dem, även om ha spelar den dumme Pajazzo i pjäsen, borde de inte driva med honom i verkligheten.

Tonios kärlek till Nedda förbyts i hat, eftersom hon inte är intresserad av hans uppvaktning. Som hämnd berättar han för teaterdirektören att Nedda älskar en annan man.

Vid kvällsföreställningen spelar Nedda Colombina, som bedrar Pajazzo med Arlecchino. Canio förväxlar verkligheten med skådespelet och kräver att få veta vem Colombina (Nedda) älskar.  När hon vägrar säga namnet sticker han ned henne och därefter hennes älskare som springer upp på scenen.

Tonio sänder hem publiken: Komedin är slut.

 

Paus

 

Gianni Schicchi

Den rike Buoso Donati ligger för döden i sitt hus och hans släktingar sörjer kring dödsbädden. Så snart han dragit sin sista suck börjar de febrilt leta efter testamentet. Alla behöver pengarna av olika skäl. Rinuccio måste få pengar för att kunna gifta sig med den fattiga Lauretta. Han finner testamentet, vilket dock avslöjar att Buoso skänkt sin förmögenhet till kyrkan! Rinuccio föreslår då att man skall skicka efter Laurettas far, Gianni Schicchi, för att se om han kan hitta en lösning. Släktingarna motsätter sig idén eftersom Gianni Schicchi har ett särdeles dåligt rykte.

Gianni Schicchi kommer ändå med dottern Lauretta och har till att börja med inte den ringaste lust att hjälpa till. Till slut undersöker han dock testamentet efter att Lauretta, i arian “O mio babbino caro”, övertygat honom om att hennes lycka hänger på hans bistånd.

Gianni Schicchi förvissar sig om att ingen annan än familjen vet att Buoso är död och presenterar idén om att han själv ska utge sig för att vara Buoso, som vill skriva ett nytt testamente. Han tar plats i sängen och de sänder bud efter notarien. Hela släkten börjar fjäska för Gianni Schicchi och de berättar för honom hur de tycker att han skall fördela arvet i det nya testamentet. Då notarien anländer kungör den falske Buoso sin sista vilja till notarien – att den mest värdefulla delen av arvet ska tillfalla hans gamle vän Gianni Schicchi.

Så fort notarien har gått anklagar släktingarna honom, men han påminner dem om att straffet för att man förfalskar ett testamente är avhuggning av höger hand och landsförvisning. Han kör ut dem ur huset, som nu tillhör honom och dottern Lauretta. Kärleksparet Rinuccio och Lauretta kan äntligen få varandra.

Pajazzo

Canio, direktör för skådespelartruppen - Ole Aleksander Bang
Nedda, Canios hustru, förälskad i Silvio -  Anna-Maria Krawe
Tonio, clownen - Anton Ljungqvist
Beppe (Peppe), skådespelare - Viktor Johansson praktikant från HSM
Silvio, Neddas älskade - Richard Hamrin

Kör av lantfolk, gatupojkar, musikanter 

 

Gianni Schicchi

Gianni Schicchi - Marcus Jupither
Lauretta, hans dotter - Madeleine Allsop praktikant från HSM
Zita, Buosos kusin - Annlouice Lögdlund
Rinuccio, Zitas brorson - Viktor Johansson från HSM
Gheraldo, Buosos brorson - Ole Aleksander Bang
Nella, Gheraldos hustru - Anna-Maria Krawe
Betto di Signa, Buosos svåger - Anton Ljungqvist
Simone, Buosos kusin - Fredrik Helgesson
Marco, Simones son - Richard Hamrin
Begravningsvärd - Fredrik Sjöstedt
Begravningsassistent - Fredrik Gustavsson

 

Johannes Gustavsson
Johannes Gustavsson
Musikalisk bearbetning & dirigent
Läs mer

Johannes Gustavsson är Wermland Operas chefsdirigent, chefsdirigent för Oulu Symfoniorkester i Uleåborg samt konstnärlig ledare för Norska Ungdomssymfonikerne. 

Läs mer
Karl Runqvist
Karl Runqvist
Scenografi
Läs mer

Karl har jobbat professionellt inom teaterbranschen i hela sin yrkeskarriär.

Läs mer
Erika Öhman
Erika Öhman
Scenografi
Läs mer

Erika är den kreativa ingenjören som trivs med att kombinera sin tekniska bakgrund med sitt form- och designintresse.

Läs mer
Jakob Larsson
Jakob Larsson
Ljusdesign
Läs mer

Jakob är ursprungligen från Karlstad och frilansar som ljusdesigner med världen som arbetsfält. Han är flitigt anlitad av många av Sveriges artister och har under de senaste åren jobbat med Hov1, Sabina Ddumba, Seinabo Sey, Smith & Thell, Rebecca & Fiona, Little Jinder, Ace Of Base, Carola, Norlie & KKV och Daniel Adams-Ray. 

Läs mer

februari 2021

04
Tor 19:00
Stora scen
Pajazzo & Gianni Schicchi
06
Lör 18:00
Stora scen
Pajazzo & Gianni Schicchi
10
Ons 19:00
Stora scen
Pajazzo & Gianni Schicchi
13
Lör 18:00
Stora scen
Pajazzo & Gianni Schicchi
14
Sön 15:00
Stora scen
Pajazzo & Gianni Schicchi
Vänsterpilikon