Konsert 11 mars kl 13.00

En eftermiddag på djupet

 

I den sista klassiska lördagen för säsongen får du möta Wermland Operas cellister och kontrabasister som musicerar tillsammans med sopransolisten AnnLouice Lögdlund

Medverkande:
Gudmund Ingwall, Cello 
Emma Fjeldli, Cello
Lars-Inge Bjärlestam, Cello
Karl Kinberg, Kontrabas
Oscar Rentzhog, Kontrabas
 

Program

Daniel Fjellström  
Double Bass Duo No. 1  Uruppförande
Stycket är ett beställningsverk från Wermland Operas kontrabasister. Läs kompositörens verkkommentar nedan.

Richard Wagner Arr. Friedrich Grützmacher
Feierliches Stück

Eddie Clarke, Ian Kilmister, Phil Taylor Arr. Johannes Bergion
Ace of Spades

Lennon-McCartney Arr. Svante Olsson
Blackbird

Peder Holm
Lille Suite for fem celloer

John Lennon Arr. Johannes Bergion
Imagine

Richard Strauss arr. Daniel Fjellström
Ur Vier letzte Lieder:  Beim Schlafengehen

David Cross, Robert Fripp, John Wetton, Bill Bruford, Richard Palmer-James Arr. Johannes Bergion
Starless

Irving Berlin Arr. Svante Olsson
Easter Parade
 

 Programkommentar av Daniel Fjellström

Double bass duo no. 1 komponerades på beställning av Karl Kinberg och Oscar Rentzhog som arbetar som kontrabasister på Wermland Opera. Traditionellt stämmer man kontrabasens fyra strängar i kvarter, men de stämmer sedan en tid tillbaka sina instrument i kvinter och har märkt en stor skillnad i bl.a. klang och intonation, inte minst i samspel med andra musiker – men också att konceptet är så nytt att det inte finns någon musik komponerad specifikt för instrumentet!

J.S. Bach komponerade år 1722 “Das wohltemperierte Klavier”, ett verk som utforskade ett klaverinstrument som klingade väl i alla 24 tonarter, för sin tid revolutionerande och modernt. “Das wohltemperierte Klavier” är idag ett av världens mest välkända och spelade musikstycken. På ett liknande sätt har jag tagit avstamp i tonaliteterna och deras “karaktäristiska egenskaper”, allt enligt Christian Schubart’s “Ideen zu einer Aesthetik der Tonkunst” (1806). Den stora skillnaden är att där Bach ägnar sig åt en tonart i taget har jag snarast spelat ut dem mot varandra. I “Ideen zu einer Aesthetik der Tonkunst” beskrivs t.ex. C-dur som oskyldig, enkel, barnslig och att ställa det i direkt kontrast mot c-moll som beskrivs som smäktande, längtande suckande blev en spännande ingång i kompositionsprocessen, inte minst med tanke på att det tillförde en heterogen dimension där förutsättningarna i övrigt vad gäller klangfärg, omfång, tekniska begränsningar m.m. var uteslutande homogena.

Under processen har vi träffats ett flertal gånger, först i öppna samtal, sedan experimenterat med skisser med instrumenten framme och i slutfasen putsat på detaljnivå. Vi har gemensamt utvecklat verket och hittat lösningar på de idéer och utmaningar som uppstått längs vägen. Resultatet har blivit tretton korta satser som alla har det gemensamt att de utforskar och utmanar de möjligheter och egenskaper den kvintstämda kontrabasen har – förhoppningsvis en utgångspunkt för många nya verk för ett i vår tid revolutionerande instrument!

 

Biografi Daniel Fjellström
Daniel Fjellström (f. 1983), uppväxt i Härnösand och bor i Lund, är verksam som tonsättare och arrangör. Han studerade arrangering och komposition vid Musikhögskolan i Malmö för bl.a. Rolf Martinsson och Håkan Andersson samt vid Royal College of Music i London för Alison Kay.

Fjellströms musik har framförts av ensembler som Göteborgs Symfoniker, Malmö Symfoniorkester, Eric Ericssons Kammarkör, BBC Singers, Dalasinfoniettan, Jönköpings Sinfonietta, Malmö Opera, Wermland Operas Orkester m.fl.Framstående verk är operorna "Det går an" och "Tusen och en natt", båda kritikerrosade publiksuccéer.

"Det går an", efter Carl Jonas Love Almqvists roman med libretto av Maria Sundqvist var en beställning från Stiftelsen Läckö slott och Operaverkstan i Malmö och hade premiär i juli 2016 på Läckö slott. Den spelades även på Kulturen i Lund i augusti 2016. "Tusen och en natt", med libretto av Vanja Hamidi Isacson var en beställning från Operaverkstan, Malmö Opera och hade premiär i december 2013 på Malmö Operas stora scen. Föreställningen återuppsattes med nypremiär i december 2015.

Övrig musik för scen, TV och film är bl.a. den flerspråkiga föreställningen ”Drömmarnas väg” (Teater JaLaDa, Malmö, 2015), "En julsaga" (Smålands Musik & Teater, 2011) och "Tyskungen" (SVT, SF bio, 2013). 2012 vann Fjellström Uppsala Tonsättartävling med ”Quiet arcs/Pulsating surfaces” för orkester, med juryns motivering “I vibrerande bågar bygger tonsättaren en musik med skönhet, kärvhet och framförallt stor klangfullhet.” Verket uruppfördes av Uppsala Kammarorkester den 10 maj 2012 i Uppsala Konsert & Kongress och har sedan dess framförts av flera svenska orkestrar och även internationellt.

Övriga priser och utmärkelser inkluderar stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien, Crafoordska Stiftelsen samt Malmö stads kulturstipendium för konstnärlig utveckling. Fjellström var 2012 års mottagare av Rosenborg-Gehrmans stipendium till ung tonsättare i början av sin karriär med motiveringen ”Daniel Fjellströms musik imponerar, berör och kvalar in i allt större sammanhang. Hans starka stilkänsla, utsökta instrumentation, intuitiva formkänsla och naturliga musikalitet bäddar för stigande framgångar bland ledande orkestrar i en just påbörjad karriär.”
 

 

Obs: Denna klassiska lördag ges i Operacaféet

 Konserten ges också på Rackstamuséet i Arvika söndag den 12 mars kl 18.00

I Klaras Operacafé erbjuds lättare lunch innan lördagskonserterna. Boka i förväg i biljettkassan tel. 054-21 03 90.

Se menyn här