Das Lied von der Erde

Del 2 I Stora Konsertserien 2017/2018

Torsdag 12 oktober kl 19.00, Karlstad CCC

Gripande och vackert

Denna säsong kompletterar vi den Mahlerserie som chefsdirigent Johannes Gustavsson inledde under Klassisk lördagserien förra året. Det blir ytterligare två symfonier i kammarmusikformat* samt kvällens Das Lied von der Erde. Denna symfoni skrev Mahler efter att han drabbats av flera personliga tragedier. Sångtexterna har sitt ursprung i gammal kinesisk poesi. Mahler fann tröst i dessa dikter som handlar om liv, avsked och räddning. De sjungs av de mästerliga sångarna Katarina Giotas och Mati Turi.

Kvällen inleds av att Johannes Gustavsson läser en berättelse ur Torgny Lindgrens I Brokiga Blads vatten från 1999. Det är en skröna om hur Mahler fick inspiration till att komponera Das Lied von der Erde, och är en härlig ingång till att lyssna på verket. Efter berättelsen blir det paus och sedan spelas sångcykeln i sin helhet. 

Katarina Giotas har en internationell karriär och sjunger roller i alt- och mezzofacken. Bland annat har hon etablerat sig som en strålande Carmen, senast på Göteborgsoperan. På Wermland Opera har Katarina tidigare sjungit i Cosi fan tutte och Nabucco.

Mati Turi är en estländsk tenor med internationell karriär. Han började studera till dirigent, men fortsatte med sångstudier. Sedan 2005 är han frilanssångare och sjunger tenorroller som titelrollerna i Siegfried, Parsifal, Tannhäuser och roller som Siegfried i Ragnarök, Paul i Die tote Stadt, Ismaele i Nabucco och Erik i Den Flygande Holländaren. Han är också en av Estlands ledande oratoriesolister samt framträder ofta i kammarmusiksammanhang som lied-sångare.

*) Se serien Klassisk lördag.

 

Dirigent: Johannes Gustavsson
Solister: Katarina Giotas, mezzosopran
Mati Turi, tenor
Wermland Operas orkester

Gustav Mahler
Das Lied von der Erde

Konserten ingår i Stora Konsertserien 2017/2018

 

Kvällens Introduktion börjar kl 18.00
Introduktionerna är en förmån som endast är tillgänglig för konsertabonnenter.

 

Verkkommentarer

av Nils E. Bjerkestrand, professor emeritus, Norges musikkhøgskole

Sången om jorden

”Hela mitt liv är en enda stor hemlängtan” skrev Mahler i ett brev 1886, och det är det vill han förmedla i Das Lied von der Erde. Det är inte bara en längtan efter ett jordiskt hem, utan även efter en himmelsk, evig frid. I verkets sista sats Der Abschied – Avskedet – skildrar han det ögonblick då en människa tar farväl av jorden. I dikten heter det ”...jag går till bergen, jag söker ro för mitt ensamma hjärta”. Texten kommer från Hans Bethges återdiktning av gamla kinesiska dikter, ett av den tidens många exempel på europeernas intresse för österländsk kultur.

Das Lied von der Erde är både en sångcykel och en symfoni. Med sin klara symfoniska karaktär kunde den mycket väl ha räknats som Mahlers nionde. Han betraktade den också själv som en symfoni, men vågade inte numrera den. Han hade en vidskeplig farhåga – en närmast sjuklig rädsla – för att skriva en nionde symfoni, eftersom både Beethoven och Bruckner dog efter att de skrivit sina nionde symfonier.

Ursprungligen var en symfoni ett instrumentalt verk som inte skulle gestalta något annat än sig själv, om inte symfonin beskrev något utommusikaliskt, det som kallas programmusik. Kompositörer har i alla tider låtit sig inspireras av naturen och människans känsloliv som till exempel i Beethovens sjätte symfoni med undertiteln Pastorale. I sin nionde symfoni, med den kända melodin till Schillers Ode an die Freude (Ode till glädjen), klipper Beethoven banden till den klassiska symfonitraditionen genom att använda text, sångsolister och kör. Mahler för idén vidare i flera symfonier och fullföjer den på många sätt i Das Lied von der Erde.
1907, då Mahler började att arbeta med Das Lied von der Erde, träffades han av ”ödets tre slag”. Efter några månader med intriger och obehagliga atisemitiska kampanjer, valde han att lämna Wienoperan, hans äldsta dotter dog endast fem år gammal i sharlakansfeber och difteri och det uppdagades att han själv led av ett allvarligt medfött hjärtfel.

Detta fick, förståeligt nog, dramatiska följder i hans liv. Till sin vän Bruno Walter skrev han ”I ett slag förlorade jag allt jag lärt, gällande vem jag trodde jag var, och måste lära mina första steg på nytt som en nyfödd”. Han drevs till att isolera sig både privat och musikaliskt. Men behovet och önskan om att uttrycka känslor genom musiken hade inte försvunnit. Under loppet av två år skrev han sitt mest personliga och innerliga verk - och kanske det mest fulländade. Här uppstår en paradox; Mahler betraktade symfoni nummer åtta som sitt absolut bästa verk, en livsbejakande symfoni. Var det detta han egenligen längtat efter, ett liv fyllt av glädje? Om man först hör den åttende symfonin och sedan Das Lied von der Erde, förstår man vilken chock Mahler genomlidit.
Texterna som Mahler valt ut till denna symfoni handlar om döden och innerlig kärlek till ”den älskade jorden”. Men överraskande nog uppmanas man att dricka till tröst för livets flyktighet, som i första satsen med titeln Dryckessång om jordens elände. Men varje strof avslutas med; ”Dystert är livet, det är också döden”.

I andra satsen Den ensamme om hösten, jämförs höstdimman som täcker himlen med tårar från de människor som upplever att ”hösten varar för länge i mitt hjärta”. De följande tre satserna är kortare, i den femte Den druckne om våren handlar det åter igen om dryckenskap; fyllot vaknar och frågar en fågel om våren har kommit! Med de första fem satserna har vi tidsmässigt bara kommit halvvägs, eftersom sista satsen Der Abschied, ensam varar lika länge. Detta är inte bara en avslutande sats i symfonin, utan som titeln antyder och musiken understryker är det Mahler själv som tar ett förtida farväl av världen. Han vet att hans hjärta är svagt och märker att krafterna avtar. I den sista sången – Avskedet - lägger han till sin egen text: ”...den älskade jorden blomstrar upp om våren och grönskar på nytt. Överallt och evigt blånar det över allt i fjärran, evigt .... evigt”. Musiken dör stilla och långsamt bort...
Kvällens version av Mahlers verk är ett arrangemang av den svenske kompositören Jonas Forssell.
 

 

Förbeställ pausförtäring

I pausen serveras förtäringen i kaffe- och vinloungen på PLAN 3.

Kaffe-lounge
Kaffe/läsk och fikabröd: 50 kr

Vin-lounge
1 glas vin/öl och tilltugg: 100 kr

Passa på att förboka din pausfika redan nu.
Boka här!

eller för personlig hjälp kontakta Wermland Operas biljettkassa 054-21 03 90.